poniedziałek, 20 stycznia, 2025
Strona głównaSkróty wiadomościJestem z Japonii, kraju, w którym mieszka niektóre z najdłużej żyjących osób...

Jestem z Japonii, kraju, w którym mieszka niektóre z najdłużej żyjących osób na świecie: Co jem na śniadanie każdego dnia.

Gdy w latach 90-tych przeprowadziłam się z Japonii do USA, nie zawsze było łatwo zdobyć składniki, które znałam i lubiłam. Jednak istniały pewne podstawowe produkty, które były łatwiejsze do zdobycia, jak pełnoziarniste produkty zbożowe i fasola. Z tych składników stworzyłam moje ulubione śniadanie: brązowy ryż, fasola, „natto” (fermentowane soja), „nukazuke” (kiszone warzywa), zawinięte w nori (wodorosty) i posypane prażonymi nasionami sezamu. Podaję je z miso zupą i zieloną herbatą hojicha. Nazywam to posiłkiem „yakuzen zakkokumai”, czyli leczniczym wielozbożowym ryżem. To uzdrawiający, regenerujący początek dnia. Jako dietetyk, polecam to również moim klientom.

Korzyści zdrowotne mojego śniadania są ogromne. Posiłek jest pełen składników odżywczych takich jak żelazo, jod, potas, wapń, magnez oraz witaminy B, C i K. Brązowy ryż, fasola i wodorosty są dobrymi źródłami błonnika. Dzięki procesowi fermentacji, natto i nukazuke są również bogate w probiotyki. Błonnik i probiotyki są oba pomocne dla zdrowia jelit i trawienia.

Nori i zielona herbata zawierają polifenole, naturalnie występujące związki roślinne bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w walce z chorobami i stanami zapalnymi, oraz regulują poziom cukru we krwi. Całozbożowy ryż również pomaga w tym procesie. Tofu w miso i ogólnie fasola są dobrymi źródłami białka i niezbędnych aminokwasów, bez cholesterolu i negatywnego wpływu na środowisko, jakie mogą mieć mięso, nabiał lub drób.

Jak przygotowuję swoje yakuzen zakkokumai? Gotuję wszystko na początku tygodnia i mam zapasy domowego natto, nukazuke i miso. Zazwyczaj używam organicznego brązowego ryżu z Kalifornii, ale gdy chcę sobie zafundować coś specjalnego, zamawiam starożytny ryż Morika z mojego ulubionego sklepu zbożowego w moim rodzinnym mieście Nara, Japonia.

Warzywa w moim nukazuke są często sezonowe, ale uwielbiam bakłażana, ogórka, chińską kapustę, daikon i japoński rzodkiew. Jestem fanką Suzuki Farm, prowadzonej przez japońskich rolników w Delaware, i często korzystam z ich produktów.

A o tym słyszałeś?  Pracowałem z ponad 1 000 dziećmi - te, które mają wysoką inteligencję emocjonalną, używają tych 6 zwrotów.

Hasztagi: #dieta #zdrowie #jedzenie #japonia #kuchnia #nauka #gotowanie.

Czytaj dalej

Marcin Kowalski
Marcin Kowalskihttps://skrotwiadomosci.pl
Twórca i redaktor strony skrótwiadomosci.pl. Codziennie staram się dostarczać najważniejsze informacje w skondensowanej formie. Uwielbiam przekształcać złożone tematy w zrozumiałe i szybkie do przyswojenia wiadomości, żeby każdy mógł być na bieżąco bez tracenia czasu. Mam doświadczenie w zarządzaniu projektami online i ogromną pasję do dzielenia się tym, co naprawdę istotne w dynamicznie zmieniającym się świecie.
RELATED ARTICLES

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

- Advertisment -
Google search engine

Najpopularniejsze

Recent Comments